Tips

Diabetische voet
Van alle voetamputaties die jaarlijks worden gedaan in Nederland, komt een belangrijk deel voor rekening van diabetespatiënten. Goede voetverzorging kan ernstige complicaties en zelfs amputatie voorkomen. Ruim 10% van alle diabetisch patiënten heeft complicaties aan hun voeten als gevolg van hun ziekte. Door mijn specialisatie ‘Diabetische Voet’ ben ik in staat professionele hulp en verzorging te verlenen.

De hogere bloedsuikerwaarde van een diabeet zorgt ervoor dat de huid, bloedvaten en de zenuwen worden aangetast. Hoe verder van het hart, hoe groter over het algemeen de schade is. Als de zenuwen van de voet zijn aangetast dan heeft u minder pijnbeleving en zal u langer doorlopen met wondjes of overmatig eelt. Het in de gaten houden van de voeten is een eerste belangrijke reden voor het regelmatig bezoeken van de pedicure. Een tweede ook zeer belangrijke reden is het voorkomen van een zweer of ulcus. Deze kan ontstaan onder eelt en dit gebeurt sneller bij een diabeet, dan bij een niet-diabeet. Dit komt doordat ook vaak de huid en de bloedvaten zijn aangetast. Eelt ontstaat op een plek waar druk of wrijving is. Als het eelt alsmaar dikker wordt, wordt de druk op die plek alsmaar groter. Door de constante druk op het weefsel onder het eelt, kan daar een steriele ontsteking (ontsteking zonder bacteriën) ontstaan. Een niet tijdig ontdekt ulcus kan tot amputatie leiden.

Reumatische voet
Voor iemand met reumatische klachten is het noodzakelijk om een pedicure te zoeken die kennis heeft over deze ziekte en de gevolgen van deze ziekte voor de voeten en de verzorging daarvan. Door mijn specialisatie kan ik goede adviezen geven over de te gebruiken materialen en hulpmiddelen en zorgen voor drukverlichting bij knobbels.

Voor uitleg over de vergoeding door zorgverzekeraars bij diabetes en reuma kunt u onderaan de pagina behandelingen kijken.

Voetschimmel / Zwemmersexceem

Algemeen
Voetschimmel, is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door schimmels die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Deze huidaandoening gaat gepaard met schilferende plekken die enorm kunnen jeuken, rode irritaties, kloofjes en jeukende blaasjes. Hoewel schimmelinfecties op het gehele lichaam kunnen ontstaan, komen ze het meeste op de voeten voor. De zaadjes van schimmels, de zogenaamde sporen komen overal voor en in een vochtige en warme omgeving kunnen deze sporen snel uitgroeien tot schimmels. Transpirerende voeten en slecht ventilerende schoenen en sokken bevorderen deze schimmelgroei, daarom is een voetschimmel zeer algemeen. Iedereen komt dagelijks in aanraking met schimmelsporen en als deze in de huid kunnen dringen ontstaat een infectie. Het gevaar van voetschimmelinfectie bestaat vooral in vochtige ruimten, zoals zwembaden, sauna`s, gemeenschappelijke doucheruimten en zelfs in de eigen badkamer.

De mens komt dagelijks in contact met schimmels die in principe besmettelijk zijn. Huisstof bijvoorbeeld bevat grote hoeveelheden schimmelsporen die niet te vernietigen zijn met normale schoonmaakmiddelen. Toch krijgt niet iedereen een schimmelinfectie. De één blijkt er veel gevoeliger voor te zijn dan de ander. De persoonlijke weerstand heeft een grote invloed op het al dan niet ontwikkelen van voetschimmel. Aangezien het hebben van diabetes de weerstand verlaagt, hebben diabeten vaker last van voetschimmel. Verder zijn er factoren die een infectie kunnen bevorderen, zoals een vochtige huid, te veel wassen met zeep, veelvuldig gebruik van antibiotica. Voetschimmel komt verspreid over de gehele voet voor. Vaak zijn de tenen het meeste aangetast, dit wordt dan zwemmerseczeem genoemd. Voetschimmel komt veel voor; zeker 10% van de bevolking lijdt eraan, van volwassen mannen zelfs 20%. De volgende afwijkingen kunnen het gevolg zijn van voetschimmel en al of niet in combinatie voorkomen;

  • Witte schilfering tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes. Vooral de ruimte tussen de 4e en de 5e teen is vaak aangetast. Een populaire benaming van deze infectie is “tenenkaas”, vanwege de geur waarmee het soms gepaard gaat wanneer tevens bacteriën aanwezig zijn.
  • Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen, die later tot bruine vlekjes of korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid vochtig worden.
  • Roodheid en schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden.
  • Gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels, ook wel kalknagel genoemd.

Voetschimmel is erg besmettelijk en zit niet alleen op de plek waar de voetschimmel wordt waargenomen. De schimmelsporen zitten op een veel groter deel van de voeten, in de sokken en schoenen, in bed, op de vloer van de badkamer enz.. Het is dus van belang om de voetschimmel op alle terreinen te bestrijden en niet alleen tussen de tenen.

Uiteraard is het verstandig zodra u merkt dat er een eventuele schimmel of iets dergelijks op uw voeten zit direct contact op te nemen met uw pedicure, die kan u verder helpen of advies op maat geven. Hieronder een aantal algemene adviezen.

Voorkomen van voetschimmel

  • Draag slippers op plaatsen waar de kans op besmetting groot is.
  • Droog de voeten goed af en met name tussen de tenen. Omdat een handdoek vaak al vochtig is op het moment dat de voeten aan de beurt zijn, is het verstandig om na het afdrogen met bijvoorbeeld keukenpapier nogmaals tussen de tenen door te gaan of om met een föhn tussen de tenen goed droog te blazen.
  • koop voetencreme met een preventieve schimmelremmende werking bij uw pedicure.

Genezen van voetschimmel
Als u ondanks bovengenoemde maatregelen toch voetschimmel oploopt is het van belang om zo snel mogelijk actie te ondernemen. De voetschimmel gaat namelijk niet vanzelf weg en het wordt van kwaad tot erger. Bovendien is de kans dat u uw familieleden besmet aanzienlijk.

  • was alle linnengoed dat met uw voeten in aanraking komt op 60 graden. Bij kledingstukken die op lagere temperaturen gewassen moeten worden kunt u een half uurtje voorweken met biotex of in een zo sterk mogelijke concentratie water met schoonmaakazijn;
  • ontsmet alle vloeren waar u met blote voeten loopt en uw slippers met een schimmeldodend middel, bijvoorbeeld dettol;
  • gebruik de schimmeldodende spray die verkrijgbaar is bij uw pedicure om de binnenkant van uw schoeisel te behandelen;
  • smeer de voeten dagelijks in totdat de schimmel op het oog weg is en daarna twee maanden eenmaal per week. Doe dit tussen uw tenen en het gebied daaromheen met de schimmeldodende gel die verkrijgbaar is bij uw pedicure.

Schoen Tips
In de loop van een mensenleven zakt de voet door, daardoor wordt de voet langer en breder.
Laat uw voeten altijd opmeten bij het kopen van schoenen.
Koop uw schoenen in het begin van de middag, omdat uw voeten in de ochtend nog smal zijn en aan het eind van de middag juist op z’n breedst.
Koop schoenen van glad en soepel materiaal.
Let op dat er geen harde randen of naden in de schoenen zitten.
Koop bij voorkeur een schoen met veter of klittenbandsluiting. Deze kunt u nl. altijd op maatmaken.
Let op dat de loopzool soepel, maar niet te dun is. De tenen moeten voldoende ruimte hebben, zowel in hoogte als in breedte.
De hiel moet goed omsloten zijn en goed ondersteund worden .
Ook kousen en sokken moeten goed passen: zonder naden, draadjes of stoppen en zonder knellende boorden.